Τρίτη 10 Απριλίου 2018

«Τον καιρό των Λιάπηδων» στη νήσο Κέα



Στο προηγούμενο κείμενο του μητροπολίτη Ερμουπόλεως Αιγύπτου, Ευαγγέλου, μάθαμε για την παράξενη εκείνη εκστρατεία του Χατζημιχάλη Νταλλιάνη στο Λίβανο.
Εκεί αναφέρονται, με διάθεση υπερασπιστική, τα έργα και οι ημέρες των "Λιάπηδων", των  αρβανίτικων στρατευμάτων του Νταλλιάνη, στη νήσο Κέα(Τζιά), η οποία, είχε οριστεί ως σημείο συνάντησης και βάση εξόρμησης της εκστρατείας. 
Συγκεκριμένα απαντάει στον Ι.Ν. Ψύλλα, συγγραφέα της Ιστορίας της Νήσου Κέας  και στις δικές του απαξιωτικές αναφορές για τους "Λιάπηδες". 
Βρήκαμε το σχετικό κείμενο και το παραθέτουμε αυτούσιο για να υπάρχει πλήρης η εικόνα της συζήτησης που διεξήχθη μεταξύ των δύο  και με χρονική διαφορά τριάντα ετών.
Το κείμενο του Ι.Ν Ψύλλα, όμως, έχει ακόμη κάτι πολύ ενδιαφέρον. Τον έρωτα του άλλου σπουδαίου καπετάνιου, του Βάσου Μαυροβουνιώτη με την Ελένη, την Ηπειρωτοπούλα που είχε καταφύγει στην Κέα. 
Ήταν τόσο δυνατό το αίσθημα αυτό ανάμεσά τους που η Ελένη ακολουθεί τον καπετάνιο στις μάχες, παίρνοντας τη θέση της δίπλα στη Μαριώ του Καραϊσκάκη και τις Σουλιώτισσες, αλλά και δίπλα στην Ασήμω του Θεοχάρη και την "περατιανή παπαδιά"  που έχουμε γράψει αλλού.








Παρέκβαση: 
Στο σημείο αυτό παρεμβάλλουμε αυτούσιο το κείμενο του Ν. Σπηλιάδου, στο οποίο αναφέρεται ο Ψύλλας, από τις σελ. 512 & 513 του Β' τόμου των Απομνημονευμάτων,  Αθήνησι, 1851 εκ του τυπογραφείου Χ. Νικολαΐδου Φιλαδελφέως, (παρά τη Πύλη της Αγοράς, αριθμός 420)